Nadležnost Prekršajnog apelacionog suda

Prekršajni apelacioni sud odlučuje o žalbama na odluke prekršajnih sudova, odlučuje o sukobu i prenošenju nadležnosti prekršajnih sudova i vrši druge poslove predviđene zakonom.

Takođe, Prekršajni apelacioni sud pregleda i prati rad prekršajnih sudova, pribavlja od sudova podatke i izveštaje potrebne za praćenje prekršajne prakse, primenu zakona i drugih propisa, praćenje i proučavanje društvenih odnosa i pojava i podatke o drugim pitanjima od interesa za ostvarivanja njihove funkcije.

Sedište Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu nadležno je za područja prekršajnih sudova u Beogradu, Obrenovcu, Mladenovcu, Lazarevcu, Loznici, Valjevu, Pančevu, Požarevcu i Smederevu.

Članom 7. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, određena su odeljenja Prekršajnog apelacionog suda i to:

Odeljenje u Kragujevcu

za područja prekršajnih sudova u Aranđelovcu, Gornjem Milanovcu, Jagodini, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Paraćinu, Požegi, Prijepolju, Raški, Sjenici, Trsteniku,Čačku i Užicu.

Odeljenje u Nišu

za područja prekršajnih sudova u Vranju, Zaječaru, Leskovcu, Kosovskoj Mitrovici, Negotinu, Nišu, Pirotu, Preševu i Prokuplju.

Odeljenje u Novom Sadu

za područja prekršajnih sudova u Bačkoj Palanci, Bečeju, Vršcu, Zrenjaninu, Kikindi, Novom Sadu, Rumi, Senti, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici i Šapcu.